picky logo
picky logo
Productscurationdiscussionpicky for creators

Routine Help

ffffrrrr user profile picture

ffffrrrr

Oily/Resilient

dot120 Views

after 1yr breakout. sekarang hanya masalah kulit kusam, bekas jerawat dan kulit berminyakšŸ˜­

Hi. Ade ke yang boleh tunjuk ajar untuk saya perbaiki lagi routine skincare saya? Sebelum ni skin saya breakout teruk. Tp selepas saya amalkan basic skincare + adapalene, jerawat dah berkurang 97%. Tapi sekarang kulit jelas nampak kusam dan berminyak. Ape lagi patut saya ubah ya? Dibawah ni saya sertakan produk2 yg saya pakai
carousel
Intensive UV Sunblock Cream SPF50+/PA+++

3wClinic
Intensive UV Sunblock Cream SPF50+/PA+++

star rating

4.3

(326)

favorite

881

Moisturizing Lotion (EU)

CeraVe
Moisturizing Lotion (EU)

star rating

4.5

(94)

favorite

208

Salicylic Acid Daily Gentle Cleanser

COSRX
Salicylic Acid Daily Gentle Cleanser

star rating

4.2

(676)

favorite

1840

Adapalene Gel 0.1% Acne Treatment

Differin
Adapalene Gel 0.1% Acne Treatment

star rating

4.7

(113)

favorite

438

AHA BHA PHA 30 Days Miracle Toner

Some By Mi
AHA BHA PHA 30 Days Miracle Toner

star rating

4.3

(1183)

favorite

2853

upvote

1

comment

5

5 Comments

Sunflowerr user profile picture

Sunflowerr

Dry/Sensitive

Awak boleh include produk yang ada brightening ingredients macam arbutin, niacinamide, vitamin c, etc untuk kurangkan kulit kusam. Untuk minyak, awak guna produk yang ada niacinamide sebab dia boleh balance kan sebum production. Tapi, kadang kulit berminyak pun boleh jadi bila kulit awak tak cukup hydration, so awak boleh guna produk yang ada hyaluronic acid
ffffrrrr user profile picture

ffffrrrr

Oily/Resilient

dah boleh tambah produk ye kalau breakout dah kurang? mcm situasi saya sekarang ni jerawat dah berkurang sgt tp tetap ade seketul duašŸ˜‚ agak takut juga nak tambah produkšŸ„² niacinamide pon saya pakai tp jarang, mcm dlm seminggu 3 4 kali je saya tambah dlm routine. ke perlu hari2 ya? vita b3 tian tu boleh pakai ke walaupon skin ade jerawat seketul dua?
upvote

1

comment

0

Sunflowerr user profile picture

Sunflowerr

Dry/Sensitive

@ffffrrrr boleh je kalau nak tambah produk lagi kalau kulit awak dah makin okay concentration niacinamide dalam tiam agak tinggi sikit, so awak kena buat patch test dulu. actually saya acne prone sikit and sekarang still dalam break out, bila guna niacinamide, jerawat tu macam kecut sikit. so saya rasa okay je kalau awak nak guna tiam tu.
upvote

1

comment

0

ffffrrrr user profile picture

ffffrrrr

Oily/Resilient

ouhh mcm tu. sebab sebelum ni saya ade beli yg trial pack tiam tu. tp takpenah lagi pakaišŸ˜‚ bole la cuba lepas ni. tq taušŸŒ¹
upvote

0

comment

0

JIJAH user profile picture

JIJAH

Dry/Resilient

kalau niacinamide tiam tak sesuai utk awak, boleh try niacinamide dr beauty of Joseon. dia plus propolis yg boleh calmkan
Paida user profile picture

Paida

Oily/Resilient

my face breakout too
upvote

0

comment

0

hakura user profile picture

hakura

Oily/Resilient

i use tatagaltier essence and axis y darkspot serum
upvote

0

comment

0

K-Beauty Giveaway Events

kbeauty Picky x Yadah | Green Tea Pure Cleansing Balm  event

Picky x Yadah | Green Tea Pure Cleansing Balm

Audience

All Users

Deadline

May 10th

picky coins1000
Picky app preview

Join the Picky Community

The Picky community helps you discover new products through discussion boards, honest reviews, expert articles and redeemable free product rewards. #GetPicky!